© 2017 by Miriam Vijge. journalistiek

  • Twitter Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon

Mijn verhaal

Altijd geïnteresseerd en nieuwsgierig naar mensen en hun verhaal. Dat drijft me. Ik hou van afwisseling en meer weten. In mijn vorige werkepisode deed ik dat als consultant en projectmanager bij verschillende werkgevers.

 

Nu als journalist en ondernemer profiteren mijn klanten ook van al die opgedane kennis en ervaringen: snel inwerken op een onderwerp en begrijpen wat de klant wil. Ik werk resultaatgericht, neem mijn werk serieus en hou me aan afspraken en deadlines. Dat verwacht ik ook van klanten en opdrachtgevers.

 

Mensen met wie ik werk of gewerkt heb, typeren me als enthousiast, weet wat de lezer wil, betrouwbaar en gedegen. Ik denk mee en houd je scherp. Ook daarom: vijge. Punt uit.

Persoonlijk
Werk
nu
Zelfstandig (bedrijfs)journalist en tekstschrijver

10 september 2010 schreef ik me in bij de Kamer van Koophandel: vijge. journalistiek was een feit. Sindsdien heb ik dit bedrijf opgebouwd tot een gevarieerde portefeuille van opdrachtgevers met fulltime werk. Als zelfstandig journalist heb ik me ontwikkeld en bekwaamd in reportages, interviews en achtergrondverhalen. Ik werk in opdracht van kranten, (vak)bladen, maar ook voor bedrijven en stichtingen. Kijk bij verhalen voor een greep uit mijn werk.

voorheen
Consultant, project- en programmamanager

Als consultant bij Coopers & Lybrand (later PriceWaterhouseCoopers, nu IBM) heb ik veel geleerd, ook van interne opleidingen. Het heeft me gevormd in analyseren, projectmatig en samen werken. Vaak in projecten op het kruispunt van business en IT en ook in het buitenland. Op dat pad ben ik ook bij latere werkgevers, zoals TNT Post Group, Tridion en Philips, doorgegroeid. Totdat ik mijn blikveld en ervaring wilde verbreden en afsloeg. 

Competenties

Gesprekstechnieken

Plannen

Analytisch

Conceptueel

Loyaal

Vasthoudend

Onderzoekend

Opleiding

Klantgericht

Zorgvuldig

Inlevingsvermogen

2010
Postacademische Dagblad Opleiding Journalistiek

Negen maanden in de schoolbanken van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Met dagelijks les van Hans Maas en Jeroen Trommelen van de Volkskrant en een keur aan gastdocenten. NRC Handelsblad ontving me bij de Economieredactie onder Dick van Eijk voor een stage van drie maanden. Ik schreef er diverse bedrijfsreportages, ging een nacht mee met wegwerkers en berichtte over nieuws.

1993 - 1996
Vrij doctoraal Letteren

Ik koos voor een doctoraal Bedrijfscommunicatie aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen (nu Radboud Universiteit). En besloot de vrije ruimte zover op te rekken met vakken als organisatiekunde, media en landschap, reclame (bij psychologie) dat ik afstudeerde met een zogenaamd vrij doctoraal Letteren. Een verzameling van interessante vakken met als basis talen en communicatie plus een (niet gebruikelijke stage) afstudeeropdracht bij Campina. En altijd breed geïnteresseerd gebleven.

1990 - 1992
Propedeuse Franse taal en letterkunde

Dol op taal en door alle vakantie ook op Frankrijk. Cultuur, literatuur, poëzie bevielen me goed. Vertalen een stuk minder. Destijds was Bedrijfscommunicatie nieuw en een doctoraal studie waarvoor je een propedeuse Letteren nodig had.